torsdag 5 februari 2009

Frihet

Hej!
Igår natt läste jag något som jag idag bara måste få citera, det är Lewi Pethrus som skrivit, otroligt bra. Läs och begrunda.

"Förr fanns det möjligheter att i ungdomen sparan en slant till grundplåt för ett kommande företag. Sådant är inte möjligt nu, åtminstone inte i det nutida Sverige. Där kan ingen spara något, ty skatterna tar även de ungas besparingar och lämnar dem med tomma händer, när de skall göra sin egen start ut i livet.
Samhället har åtagit sig deras fostran. Från födseln lever de på barnbidrag, barndaghem, fri skola med mat och skolböcker gratis. Fria studier, studiebidrag och fördelaktiga studielån kan de få. Detta anses vara stora förmåner och det lan som erbjuder detta, kallas välfärdsstat.
Men allt detta och mer till får deras föräldrar betala genom skatt. Så snart de själva börjar att kunna tjäna något får de också börja betala av vad de trodde sig ha fått gratis av staten.
Det är bara helt enkelt så att i stället för att själv få behålla sina besparingar och använda dem efter bästa förstånd, får man lämna dem ifrån sig åt staten och får sedan sina egna medel utportionerade som statliga förmåner.
Denna innebär egentligen en omyndighetsförklaring av den enskilde medborgaren och ett förmyndaruppdrag åt staten."
Lewi Pethrus

Inga kommentarer: