fredag 13 februari 2009

Israel igen...

Hej!
Jag läste som vanligt en artikel på tidningen Dagens hemsida.
Väldigt intressant artikel av Pekka Mellergård, rektor på Örebro missionsskola.
Jag kan till mångt och mycket hålla med Pekka som säger att vi borde gråta över de barn som dör i Gaza. Det är dock så att Pekka göra några konstiga uttalanden då jag tycker att han blandar äpplen och päron.

"Kan man i dag verkligen okritiskt "välsigna" ett land som Israel?"

Här måste jag verkligen svara ja på frågan. Vi kan okritiskt välsigna landet Israel, på samma sätt som vi kan älska våra barn oavsett vad de tar sig till. Vi kan självklart ha åsikter om vad de gör och hur de gör det, men vi bör aldrig ta bort vår stödjande hand till personen, eller i detta fall landet. I vissa fall bör vi alltså ta avstånd till vad Israel som land gör, men Israel är lika fullt det välsignade landet och judarna är lika fullt dess rättmätiga ägare.

"Att bränna synagogor, skända judiska kyrkogårdar, trakassera judar på gatan kan aldrig försvaras. Att avbryta möten till minnen av Förintelsen, eller att som kristna ledare vägra att närvara är inte heller rätt väg. Men de som engagerar sig i olika typer av pro-israeliska demonstrationer dessa dagar borde väl förstå att det inte bara blir ett stöd för en judisk stats rätt att existera, utan också en mycket stark provokation mot dem som i dag känner en närmast total maktlöshet och en enorm frustration."

Här förstår jag tankegången. Det är dock fortfarande så att media och delar av världen förkastar mycket av det Israel gör. Det finns en otroligt fientlig inställning mot det judiska folket och mot landet Israel. Då blir det konstigt om de personer som sympatiserar med landet och folket inte för demonstrerar på samma sätt som vissa demonstrerar mot Israels angrepp i Gaza. Det borde i så fall vara lika förkastligt att demonstrerar mot det eftersom de är ett svar på Hamas angrepp mot Israel.

Innan Israel anföll Gaza så var det inte många som demonstrerade på våra gator mot missilangrepp och självmordsbombare när de sprängde Israeliska barn i luften. Då skrev inte Pekka någon artikel om de hemska dåd som Hamas var ansvariga för. Det är så skevt att det bara blir reaktioner när Israel gör något, men när det sker åt andra håller blir det inte reaktioner.

Det som också är intressant är att människor är mer upprörda över 1300döda i Gaza än det stora antal som dör på andra stället i vår värld i samband med krig. Sri Lanka demonstrationer ser vi inte mycket av. Det finns ett fokus på hat mot Israel och det är därför vissa väljer att tydligt ställa sig på Israels sida.

"Muren verkar ha minskat antalet självmordsbombare. 8000 Qassam-raketer och fientliga grannländer som kan leverera mer långskjutande och precisa missiler verkar vara ett högst rimligt skäl att göra något. Egypten borde väl kunna öppna sin gräns för humanitärt stöd. Hamas och PLO borde väl kunna hålla sams. Och alla de där miljonerna av biståndsmedel som Yassar Arafat försnillade, de borde väl ha använts för att bygga bättre vägar, skolor och sjukhus.Men alla de där människorna som bara vill leva. De som inte valt att födas som palestinier, "they just got lucky" som någon graffiti-målare skrivit på en del av muren runt Betlehem. De som inte haft någonting att göra med en kidnappad israelisk soldat, som inte kommit i närheten av en avskjutningsramp för raketer. De som tillsammans med 1,5 miljoner andra trängs på en yta som är mindre än en tredjedel av Hultsfreds kommun (där Virserum ligger). Förtjänade de att straffas av årslånga blockader? Förtjänade de att se resterna av den lilla infrastruktur som fanns intakt skjutas sönder? Förtjänade de brännsår av vit fosfor - även om den bara användes som spårammunition? "

Här kan jag återigen inte annat än hålla med. Det är orättvist att oskyldiga får lida, med vad är alternativet till "muren"? I artikeln problematiseras "muren", men det Pekka skriver samtidigt att den minskar självmordsbomberna. Pekka ger inte direkt någon lösning eller alternativ. Vad ska Israel göra istället? Det skriver inte Pekka, han beskriver bara palestinierna som offer, vilket de i vissa fall är, men Israelerna är också offer. Det dör oskyldiga på båda sidor.



Hela intrycket jag får av denna artikel är att den är mycket bra skriven, den ger dock en skev bild av situationen. Pekka framstället det som att det bara finns offer på ena sidan, och ställer dessutom inte ansvaret på rätt ställe. Det är Hamas som återigen är problemet och det framkommer inte tydligt.

//ViR

Inga kommentarer: