torsdag 9 oktober 2008

Angående vigselrätten

Jag läste idag en artikel i tidningen Dagen. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=158613

"Låt staten sköta sitt och låt oss som kyrka stå för det vi kan" säger flera kyrkor och samfund. Det finns dock ett problem med detta synsätt, speciellt ur ett kristet perspektiv. Jesus sa aldrig, låt dem som är utanför kyrkan ta hand om sitt så tar vi här hand om vårt, Jesus var aldrig exkluderande utan alltid inkluderande. Det är otroligt märkligt att Sten-Gunnar Hedin går ut och stödjer en civilrättslig äktenskapsbalk i nuläget. Har Sten-Gunnar Hedin redan accepterat att vårt land är sekulariserat? Tycket Sten-Gunnar att vi som kristna bara borde acceptera nya lager, oavsett om dessa är efter Herrens hjärta?

Jag tror att det finns stor vikt i att som kyrka försöka att påverka det politiska skeendet i vårt land på olika sätt. T ex genom arbeta för en sund lagstiftning. Vi är kallade att vara ett salt och ett ljus, inte bara i kyrkan utan i hela världen.

Matt 5:13–15
"Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor. Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset."

Det finns dessutom ett viktigt perspektiv till, barnperspektivet. En äktenskapslag som tillåter samkönade personer att gifta sig, gör denna företeelse legitim som samlevnadsform, vilket ger utrymme för att säga att barn borde få uppfostras i en sådan miljö. Om en sådan lagstiftning äger rum så spelar det ingen roll hur mycket kyrkan avsagt sig sin vigselrätt, barn kommer i alla fall att fara illa.

När vi som kristna valde att bekänna Jesus Kristus som Herre så var det inte bara för våra egna liv, utan vi bekände och bekänner Honom som Herre över hela världen. Utifrån det så måste vi som kristna arbeta hårt för att bevara äktenskapet i dess nuvarande form.

//ViR

5 kommentarer:

Mijja sa...

Kul med en ny blogg att följa även om jag skulle tycka det var intressant med lite mer personliga inlägg ;)

ViR sa...

Hej Maria! Roligt att du tittat in här. Vi får se om det kommer lite mer personliga inlägg också då, för din skulle =)

//ViR

Anonym sa...

Men Martin, jag trodde inte du läste Dagen? Inte efter vad du ansåg om den i somras.. ;)

Skogholm sa...

Grejen är ju att vi blir jordens salt om vi frånsäger oss vigselrätten eftersom vi då verkligen visar vad vi står för.
Tror du dom första kristna hade vigselrätt??

Sältan ligger nog mer i våra handlingar i vardagen, som personliga kristna, inte som en stor massa som kämpar för någon speciell fråga.

:)

ViR sa...

Hej A2 kul att du läser min blogg.

Och nu till svaret på din fråga. Jag tror inte att det vore klokt att ge upp denna fråga redan, blir det en könsneutral äktenskapslagstiftning så tycker jag verkligen att vi som kristna och som kyrka ska avsäga oss vigselrätten, men vi står ju mitt i denna process, och då tror jag att det vore bra att vi försöker påverka där vi är.
Självklart ligger sältan i vardagen, men det ena utesluter inte det andra. Att vi som kristenhet visar en enhet (som till stor del finns hos de Bibeltroende kristna), samtidigt som vi på ett personligt plan lever ut vår kristna tro. Det är den rätta vägen att gå enligt mig.

//ViR