måndag 13 oktober 2008

Pinsamt... (ang. partiledardebatten)

Igår kväll var det partiledardebatten på kanal 2, väldigt intressant. Dock var det lite pinsamt att oppositionen gjorde ett så otroligt splittrat intryck. Jag tycker att debatten var relativt jämn, men under de ekonompolitiska diskussionerna vann borgarna ganska klart, och detta trotts att vänsterblocket har trumfkorten med; den ekonomiska krisen, varslen och en lågkonjunkturen.

Jag anser att Björklund var bäst under debatten, jag rangordnar alla debatt deltagarna här under utifrån hur de presterade.

1. Jan Björklund
2. Lars Ohly
3. Fredrik Reinfeldt
4. Maud Olofsson
5. Maria Wetterstrand
6. Mona Sahlin
7. Göran Hägglund

Det är dock på sin platts att vi går igen lite intressanta saker som sades under debatten:

Vi börjar med Mona Sahlin. I debatten sa Mona att Per Westberg (den moderata riksdagsledarmoten) har blivit rik i o m borttagandet av förmögenhetsskatten. Fredrik Reinfeldt kontrade då med att Ingvar Kamprad har flyttat utomlands med hela sin förmögenhet. (Och vi kan ju göra listan längre med företag, Kalles Kaviar, Volvo, Saab osv.) Nu kommer det lite lustiga svaret från S-ledaren. Mona säger att hon tror minsann att inte Per Westberg skulle flytta utomlands om förmögenhetsskatten kom tillbaka.
Jag började verkligen skratta när jag hörde vad hon sa, att Per Westberg vill bo kvar i Sverige är ju en självklarhet, han sitter ju i regeringen, han jobbar som helttidspoliker, han är inte företagare. Det var sådana här saker som gjorde att det var pinsamt att höra Mona i debatten.

Oppositionen var i princip bara överens om två frågor, att de ville byta regeringen och att de ville höja bidragen. Det blev slående hur dåligt förberedda V, S och Mp var när S och Mp´s "allians" började att diskuteras. S förklarade för V att V måste ändra på sin ekonomiska politik, V svarade att man inte tänkte kompomissa. Det var helt enkelt en soppa. Borgarna satt lugnt på sina stolar och tittade på när det röd, gröna blocket argumentera mot varandra. De är verkligen inte ett trovärdigt alternativ till att bilda regering.

Jag vill säga något kort om Mp också.
Maria Wetterstrand sa att det hade varit en lycklig process att höja skatten på villaoljan. Om vi nu ser på hur många som har kvar villaolja så är det otroligt få. Maria var väldigt nöjd över denna utveckling.
Under några månader jobbade jag som säljare åt Villaägarnas Riksförbund, och där kom jag i kontakt med dem som denna beskattning verkligen drabbat. Pensionärer, och låginkomsttagare som inte haft råd att byta från olja, utan nu antingen fryser eller inte har råd till nya kläder. Snacka om en politik som orättvis. Det är en ganska stor kostnad att byta värmesystem i sin villa, och alla har inte råd med det. Dessutom vill Mp nu höja skatten på bensin med 2kr litern, och detta i en lågkonjunktur när vi måste få fart på ekonomin. Vi behöver ju en större rulljans i Sverige, och då föreslår Mp att vi ska höjja skatter på bilismen i landet, kanske är det Marie Wetterstrand behöver en eknomiskt utbildning.

Om vi tittar på oppositionen i stort så talade de mest om att höja a-kassan och att höja skatterna. Jan Björklund sa något väldigt bra angående höjda skatter. Anledningen att Mp vill ha hög skatt på bensin är för att då kör människor mindre bil, anledningen att vi alla vill ha höga skatter på alkohol är för att människor ska dricka mindre, varför vill då oppositionen höja skatterna på jobb?

Jag ska avslutnings vis säga något kort om V. Det intressantaste uttalandet från Lars Ohly var. "Äktenskap ska vara könsneutralt, alla ska få gifta sig med vem man vill, är det så svårt att förstå?"
Ja det är verkligen svårt att förstå att "alla ska få gifta sig med vem man vill" det är otroligt svårt att förstå. Jag vet inte heller om Lars Ohly på allvar menar detta. Att man ska få gifta sig med vem man vill, jag vet att Torbjörn Tännsjö har talar om liknande saker. Att syskon ska få ingå äktenskap, att vi ska uppluckra lagen om pedofili. Det är en tanke som kommer från Freud. Att inget inom sexualiteten ska vara tabubelagt. RFSL och RFSU försöker ju på alla sätt att få sex att sjunka lägre ner i åldrarna. Är detta var Vänster ledaren är ute efter, eller var han bara slarvig i sitt uttalande? Varken eller chockar mig... (Dock otroligt dålig av övriga personer i debatten att inte kommentera detta horribla uttalande som indirekt stödjer pedofili och incest).

//ViR

1 kommentar:

Skogholm sa...

Ja men angående Mona Sahlin så är ju hon det största skämtet som hänt inom svensk politik.